Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 g
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • masło rozpuszczone

    75 g
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • gruszki

    3 szt
  • cukier

    7 łyżek
  • pomarańcza

    2 szt
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • goździki mielone

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać.
Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy.
Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie*.
Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


*http://www.youtube.com/watch?v=lY14GwgN5Iw&hd=1

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
polly66 17.11.2013 14:09
jaki przeplataniec XD
Kulinarne przgody Gatity 15.10.2013 13:43
Przepraszam za bałagan w przepisie ! Miałam problem z komputerem, teraz już poprawione i mam nadzieję, że przepis jest czytelny :)
dwa pokoje z kuchnią 15.10.2013 09:58
wydaje mi się, że robi się raz z podanych składników i jedyna czynność to podzielić ciasto na 4 szt,żeby po rozwałkowaniu tworzyły piętra między które nakłada się farsz i formuje kwiat. A tu chyba pomyłkowo nastąpiło 3x kopiuj- wklej z wcześniej zapisanego przepisu :) bo opis wygląda identycznie
Magula 15.10.2013 07:32
o matko jaki piękny
Adamorek 15.10.2013 01:25
bajecznie wygląda
Christopher 14.10.2013 23:24
Ciasto wygląda efektownie ,ale opis, przebrnąłem z wielkim trudem.Coś mi tu nie pasuje.Powieliłaś 3 razy jeden etap ?Czy nie można zrobić ciasta z całości ,tylko ciągle z 3 łyżek mąki?
stokrotka 14.10.2013 23:21
aż ślinka cieknie!
Lis 14.10.2013 22:58
wygląda niezmiernie apetycznie:)
Barbara13 14.10.2013 22:14
Ale mnie smak naszedł na takie cudo :)
Stenka 14.10.2013 21:50
pięknie wygląda i pewnie dobrze smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat