Drożdżowy jabłecznik z kokosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    500 gram
  • cukier

    120 gram
  • cukier waniliowy

    30 gram
  • ciepłe mleko

    200 ml
  • masło lub palma

    125 gram
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • DODATKOWO:

  • jabłka prażone

    2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • mleko

    3 łyżki
  • drożdże świeże

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy jabłecznik z kokosem foto
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Dodać jajko, tłuszcz, pokruszone drożdże i mleko. Zostawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Drożdżowy jabłecznik z kokosem foto
Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je w dłoniach w duży prostokąt. Jabłka wymieszać z kokosem, rozsmarować na cieście.
Krok 3 - Drożdżowy jabłecznik z kokosem foto
Zwinąć w ścisłą roladę i kroić w ok. 3-4 cm plastry, jednak nie przecinać ich do końca.
Krok 4 - Drożdżowy jabłecznik z kokosem foto
Roladę przełożyć na wysmarowaną blachę. Co drugi plaster rolady przełożyć na drugą stronę. Każdy plaster przekręcić o 45 stopni (tak jak widać na zdjęciu).
Krok 5 - Drożdżowy jabłecznik z kokosem foto
Piec w 180-190 stopniach przez ok. 30 minut. Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić ją z dodatkiem 3 łyżek mleka, przestudzić. Roztopioną czekoladą posmarować ciasto, poczekać, aż polewa przeschnie i posmarować jeszcze raz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 21.10.2012 22:34
super
Weronika_eM 13.07.2012 23:23
zjadłabym kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat