Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy chlebek z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna chlebowa typ 1050 1 kg
morele suszone 200 g
pistacje 50 g
słonecznik łuskany 3 łyżki
żurawina suszona 150 g
cukier kryształ 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat jodowana 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Porada

Polecam chlebek z bakaliami pieczony na świeżych drożdżach. Bardzo dobry z domowym nabiałem, dżemem lub konfiturami.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy chlebek z bakaliami

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
Krok 1 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
2
Dosypać słonecznik, pistacje, morele oraz suszoną żurawinę i wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
3
Wsypać łyżkę cukru i ponownie zamieszać.
Krok 3 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
4
Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
Krok 4 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
5
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
Krok 5 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
6
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 6 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
7
Dobrze wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 7 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 8 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 9 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak