Drożdżowy chlebek z bakaliami

Drożdżowy chlebek z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    chlebowa typ 1050 1 kg
  • morele suszone

    200 g
  • pistacje

    50 g
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • żurawina suszona

    150 g
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    jodowana 1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy chlebek z bakaliami

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
Krok 2 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Dosypać słonecznik, pistacje, morele oraz suszoną żurawinę i wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Wsypać łyżkę cukru i ponownie zamieszać.
Krok 4 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
Krok 5 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
Krok 6 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 7 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Dobrze wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 8 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 9 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 10 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Drożdżowy chlebek z bakaliami foto
Smacznego !
Renata9
Polecam chlebek z bakaliami pieczony na świeżych drożdżach. Bardzo dobry z domowym nabiałem, dżemem lub konfiturami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat