Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 650 275 gram
mąka pszenna typ 2000 250 gram
otręby pszenne 10 gram
sok pomarańczowy 50 mililitr
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 300 mililitr
miód 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

DODATKOWO

mąka na podsypanie - ok. ½ szk.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki i otręby przełożyć do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, miód i sól oraz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Foremkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
3
Blaszkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krok 3 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
4
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 4 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
5
Łatwy do zrobienia chleb z mieszanej mąki pszennej. Z upieczeniem tego chleba poradzi sobie nawet osoba niedoświadczona
Krok 5 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 30.08.2014 20:16
W takim razie zapraszam.
ben-ka 29.08.2014 22:33
Z chęcią bym zjadła taką kromeczkę.
Alex_M 29.08.2014 14:59
przepiękny chlebek! :)
Beatris 29.08.2014 13:11
Doskonały domowy chlebek:) Ciekawy dodatek w postaci soku:)
mysza75 29.08.2014 12:14
jakie fajny pomysł z sokiem
anemon 29.08.2014 12:11
Polecam, zwłaszcza dla początkujących w domowym wypieku chleba.
mysliwy
mysliwy 29.08.2014 11:56
bardzo lubię domowy chleb!
monikalangier 29.08.2014 11:51
mniaaaaaam!
jasiek 29.08.2014 10:26
ciekawy pomysł
Marta Ryżek-Kalkowska 29.08.2014 10:16
Pomysłowo to wymyśliłaś. Super :)
Pietruszka 29.08.2014 09:03
ciekawy przepis na chleb
Wafelek2601 29.08.2014 08:51
Domowy chlebuś jest najlepszy
Renata9 29.08.2014 08:26
pyszny chlebek, z sokiem pomarańczowym jeszcze nigdy nie piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak