Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna typ 650

    275 gram
  • mąka pszenna typ 2000

    250 gram
  • otręby pszenne

    10 gram
  • sok pomarańczowy

    50 mililitr
  • drożdże świeże

    25 gram
  • woda letnia

    300 mililitr
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka

DODATKOWO

  • mąka

    na podsypanie - ok. ½ szk.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
Z pokruszonych drożdży, łyżki mąki i wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki i otręby przełożyć do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, ciepłą wodę, miód i sól oraz świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Wyrabiać ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Uformować chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Foremkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
Blaszkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krok 4 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 5 - Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym foto
Łatwy do zrobienia chleb z mieszanej mąki pszennej. Z upieczeniem tego chleba poradzi sobie nawet osoba niedoświadczona

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 30.08.2014 20:16
W takim razie zapraszam.
ben-ka 29.08.2014 22:33
Z chęcią bym zjadła taką kromeczkę.
Alex_M 29.08.2014 14:59
przepiękny chlebek! :)
Beatris 29.08.2014 13:11
Doskonały domowy chlebek:) Ciekawy dodatek w postaci soku:)
mysza75 29.08.2014 12:14
jakie fajny pomysł z sokiem
anemon 29.08.2014 12:11
Polecam, zwłaszcza dla początkujących w domowym wypieku chleba.
mysliwy 29.08.2014 11:56
bardzo lubię domowy chleb!
monikalangier 29.08.2014 11:51
mniaaaaaam!
jasiek 29.08.2014 10:26
ciekawy pomysł
Marta Ryżek-Kalkowska 29.08.2014 10:16
Pomysłowo to wymyśliłaś. Super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat