Drożdżowy chleb na zaczynie polish z czekoladą i rodzynkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    2 g
  • woda letnia

    125 g
  • sól

    5 g
  • drożdże świeże

    2 g
  • woda letnia

    220 g
  • rodzynki

    200 g
  • kakao

    20 g
  • mąka chlebowa

    125 pszenna
  • mąka chlebowa

    300 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki (2 g świeżych drożdży, 125 g mąki pszennej chlebowej, 125 ml ciepłej wody), przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z poolish, a następnie dodajemy suche składniki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, potem 4 minuty na drugim.
Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Etapy wyrabiania i odstawiania ciasta na 10 minut powtarzamy jeszcze dwukrotnie, po czym odstawiamy przykryte ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto musimy odgazować uderzając ręką w jego środek. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule.
Podłużny koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, popsujemy ją mąką i układamy na niej dwie chlebowe kule blisko siebie tak, aby podczas rośnięcia się połączyły. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury może to potrwać do 3 godzin.
20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody.
Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 17.02.2014 20:18
Z czekoladą i rodzynkami - brzmi kusząco:)
Smaczna_B 17.02.2014 17:21
super jest ten chlebek
pawel123 17.02.2014 16:37
ale pyszności mniam
Olga_SK 17.02.2014 14:41
Prezentuje się wybornie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat