Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowo-kruche rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
jajko 2 szt
margaryna lub masło 250 gram
sól 1 szczypta
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 2 łyżki
cynamon Prymat do smaku
jabłka 3/4

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowo-kruche rogaliki

Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Odstawiamy aby wyrosło. Następnie mąkę siekamy z masłem, wbijamy jajka, dodajemy sól na koniec dodajemy "pracujące" już drożdże z cukrem i śmietaną. Zagniatamy ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki.
W międzyczasie jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty. Na najszerszą część trójkąta kładziemy kawałek jabłka i przyprószamy cynamonem następnie zawijamy ku środkowi. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Rogaliki pieczemy na złoty kolor ( ok 30 min ).

Gotowe rogaliki możemy ozdobić lukrem (cukier puder + odrobina wody).


**Do rogalików zamiast jabłek można dodać inne owoce jak też dżemy, marmolady lub krem czekoladowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina37 13.10.2012 22:28
Naprawdę polecam :D
czekoladka_m 13.10.2012 19:13
bardzo często robię rogaliki, rodzinka je uwielbia;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak