Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowo - maślany wieniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 120 ml
drożdże 15 g
masło 80 g
cukier 8 łyżek
mąka tortowa 1,5 szklanka
mąka krupczatka 0,5 szklanka
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowo - maślany wieniec

Drożdże rozetrzeć z jedna łyżką cukru i odstawić na kilka minut. Następnie dodać ciepłe mleko, roztopione 30 g masła i mąkę. Wyrobić ciasto. Miskę wysmarować olejem lub masłem i włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkować cienko na grubość około 1 milimetra. Pozostałe masło roztopić z 5 łyżkami cukru. Całe ciasto wysmarować masłem z cukrem i zwinąć ciasno w rulon. Ostrym nożem rozciąć wzdłuż rulon na dwie części. Skręcić te dwie części i uformować w wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wieniec posypać pozostałym cukrem i piec około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 12.03.2013 15:57
napewno jest pyszny
adelajda 07.11.2012 17:37
na pewno smaczny !
justys759 07.11.2012 13:36
mmm rewelacja:)
Agnieszka91 07.11.2012 12:54
pychotka
uqash24 07.11.2012 12:40
po samym czytaniu i wyglądzie widać że pyszne :)
smakoszek 07.11.2012 12:09
pyszne ciacho:)
Patrycja25 07.11.2012 11:52
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak