Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 650 350 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
jajko 2 szt
drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 1 szkl
masło miękkie 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Farsz

szpinak mrożony 350 g
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
ser feta 100 g

Porada

Z tej porcji wyszło 18 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze szpinakiem

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, łyżka mąki i odrobina wody, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać 1 jajko, masło, sól wyrośnięte drożdże i wodę. Zamiesić gładkie ciasto, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
Farsz : Na patelni rozpuścić masło, włożyć rozmrożony szpinak, czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć, na koniec dodać pokrojony w kostkę ser, wymieszać, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty 15x10 , połowę ponacinać kilkakrotnie (użyłam noża do pizzy). Na część nienacinana nałożyć farsz, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, złożyć na pół i zlepić brzegi.
Przygotowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zostawić w cieple do napuszenia. Wierzch posmarować jajkiem. Piec w 175*C 15-18 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 09.02.2017 08:00
pysznosci
agnieszka214 17.01.2017 16:41
Pyszne drożdżowki że szpinakiem
Janina 17.01.2017 16:15
Dobre na drożdżowym cieście;))
benka 17.01.2017 09:24
U nas można kupić właśnie takie na cieście francuskim, a ja pomyślałam,że zrobię na drożdżowym i też fajne wyszły.
justynkag 16.01.2017 19:12
Bardzo smakowite
adelajda 16.01.2017 19:07
Do barszczyku pycha :)
Habibi 16.01.2017 18:15
Fajne bułeczki. Ja ostatnio robiłam paszteciki francuskie ze szpinakiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak