Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
mąka krupczatka 200 g
jaja 2 szt
masło 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy
drożdże 50 g
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
cukier puder 1/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
śliwki węgierki 500 g
rodzynki 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki .Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i odrobiną cukru i pozostawić aby wyrosły . Masło stopić i wystudzić ,do drożdży dodać przesianą mąkę ,sól , jajka utarte jajka z cukrem i cukrem waniliowym i wyrabiać ciasto ,pod koniec dodać stopione i wystudzone masło. oraz rodzynki wymieszane z mąką. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki ze śliwkami foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąc na stolnicę i rozwałkować , wykrawać koła .
Krok 2 - Drożdżówki ze śliwkami foto
3
Pozostawić do aby ponownie wyrosło.
Krok 3 - Drożdżówki ze śliwkami foto
4
Dnem szklanki odcisnąć dołek
Krok 4 - Drożdżówki ze śliwkami foto
5
Układać wypestkowane śliwki.
Krok 5 - Drożdżówki ze śliwkami foto
6
Posypać cukrem lub kruszonką.
Krok 6 - Drożdżówki ze śliwkami foto
7
Wstawić do piekarnika i posmarować po wierzchu mlekiem lub rozmąconym jajkiem.
Krok 7 - Drożdżówki ze śliwkami foto
8
Piec w piekarniku w 190 stopniach 20 minut.
Krok 8 - Drożdżówki ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 11.01.2016 17:30
świetna propozycja
Barbara13 09.01.2016 23:05
jak ja kocham drożdżowe wypieki...pyszota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak