Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z waniliowym serem i jagodami
Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, kiedy się rozpuszczą zalać mlekiem, wymieszać, dodać jajko, przesianą mąkę i masło.
Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, szklanką wykroić kółka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut.
Ser zmiksować z cukrem, żółtkiem i masłem.
W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia łyżką, w środek nakładać ser, a na ser położyć jagody.
Brzeg drożdżówek można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Drożdżówki piec w 190' ok. 15-20 minut aż się zarumienią.