Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko

    185 ml
  • masło

    60 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • żółtko jaja

    1

Kruszonka

  • mąka pszenna

    85 g
  • masło

    60 g
  • cukier

    5 łyżek
  • wanilia

    1/2 łyżeczki (ekstrakt)

Dodatkowo

  • truskawki

    400 g
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • białka

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Kruszonka

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

Ciasto

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

Jagódka17
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

27.07.2017 17:29
super na II śniadanie

Ola1984

25.07.2017 08:58
Jedne z moich ulubionych drożdżówek.

SzczyptaChili

24.07.2017 13:49
Pyszne drożdżówki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat