Drożdżówki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    4 dkg
  • mleko

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    3 szklanki
  • jajko

    szt
  • masło

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy,w ciepłym (nie gorącym) rozpuszczamy drożdże. Mąkę mieszamy z cukrem,dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Masło rozpuszczamy i wlewamy z mlekiem i drożdżami do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do ciepłego miejsca aby ciasto podrosło kiedy tak się stanie ciasto wałkujemy a szeroką szklanką wykrawamy kółka.Układamy je na blaszce, dajemy ciasto do wyrośnięcia. Na każdym kółku szklanką robimy niewielkie wgniecenie. Nakładamy na nie odsączone truskawki. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy do złotego koloru w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 31.10.2013 21:11
mniam mniam
Kasia36 26.07.2013 22:17
Świetny pomysł. Z truskawkami nigdy nie jadłam drożdżówki
traktorek 09.04.2013 16:45
przepiękne takie wypieczone
adelajda 30.03.2013 18:50
najlepsze upieczone w domu !
Beata23 16.03.2013 21:25
super takie drożdżówki
olkaaa 26.02.2013 07:25
wyglądają kusząco
ankaryba 15.02.2013 11:16
ale pychotka :-)
Laila2786 13.02.2013 13:15
uwielbiam
Motorek 12.02.2013 09:22
fajne są takie drożdżóweczki
Justyna/Dzastus 11.02.2013 17:00
pieknie wygladaja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat