Drożdżówki z serem i śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    500 g
  • mleko

    250 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    50 g
  • sól

    szczypta
  • żółtka

    3 szt
  • masło

    50 g
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    papier do pieczenia

Farsz

  • twaróg

    250 g
  • cukier

    60-80 g
  • jajko

  • budyń śmietankowy

    1 łyżka
  • śliwki

    12 szt
  • jajko

    małe do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w cieple, aby podwoiło objętość.
2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, suchy budyń, cukier waniliowy i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacinamy dwa razy.
3. Ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 2-2,5 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozwalamy im podrosnąć, potem szklanką wyciskamy dołki, w które wkładamy po łyżce sera, dociskamy, a na nim układamy po dwie połówki śliwki.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 175-180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 29.06.2017 22:08
bardzo dobre
katarzynka455 28.06.2017 17:15
ale pysznie wyglądają...porywam jedną:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat