Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i śliwką
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w cieple, aby podwoiło objętość.
2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, suchy budyń, cukier waniliowy i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacinamy dwa razy.
3. Ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 2-2,5 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozwalamy im podrosnąć, potem szklanką wyciskamy dołki, w które wkładamy po łyżce sera, dociskamy, a na nim układamy po dwie połówki śliwki.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 175-180*C.