Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
500 g -
mleko
250 ml -
drożdże świeże
30 g -
cukier
50 g -
sól
szczypta -
żółtko jajek
3 szt -
masło
50 g -
potrzebne akcesoria kuchenne
papier do pieczenia
Farsz
-
twaróg
250 g -
cukier
60-80 g -
jajko
-
budyń śmietankowy
1 łyżka -
śliwki
12 szt -
jajko
małe do posmarowania
Przepis i sposób przygotowania Drożdżówki z serem i śliwką
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w cieple, aby podwoiło objętość.
2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, suchy budyń, cukier waniliowy i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacinamy dwa razy.
3. Ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 2-2,5 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozwalamy im podrosnąć, potem szklanką wyciskamy dołki, w które wkładamy po łyżce sera, dociskamy, a na nim układamy po dwie połówki śliwki.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 175-180*C.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się