Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i śliwką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 30 g
cukier 50 g
sól szczypta
żółtko jajek 3 szt
masło 50 g
potrzebne akcesoria kuchenne papier do pieczenia

Farsz

twaróg 250 g
cukier 60-80 g
jajko
budyń śmietankowy 1 łyżka
śliwki 12 szt
jajko małe do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i śliwką

1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w cieple, aby podwoiło objętość.
2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, suchy budyń, cukier waniliowy i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacinamy dwa razy.
3. Ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 2-2,5 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozwalamy im podrosnąć, potem szklanką wyciskamy dołki, w które wkładamy po łyżce sera, dociskamy, a na nim układamy po dwie połówki śliwki.
Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 175-180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.06.2017 22:08
bardzo dobre
katarzynka455 28.06.2017 17:15
ale pysznie wyglądają...porywam jedną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak