Drożdżówki z serem i jeżynami

Drożdżówki z serem i jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn drożdżowy

  • drożdże suche

    30 g
  • mleko

    50 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna

    550 g
  • mleko

    135 ml
  • masło

    60 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • żółtko jajek

    1

Nadzienie serowe

  • ser biały półtłusty

    300 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jajek

Dodatkowo

  • jeżyny

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Drożdżówki z serem i jeżynami


Nadzienie serowe

Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy widelca dokładnie rozcieramy ser tak, aby składniki dokładnie się połączyły.

Zaczyn

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Ciasto właściwe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami.
W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

Jagódka17
- do bułeczek można użyć świeżych jeżyn. Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed wyrośnięciem bułeczek. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 08.09.2017 23:20
Wyglądają bardzo apetycznie :)
jejkuchnia 08.09.2017 15:29
Uwielbiam jeżyny. Na pewno pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat