Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem
W dużym kubeczku rozetrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodać odrobinę ciepłego mleka oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę cukru, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajko oraz powstały rozczyn. Dokładnie wyrobić masę aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść podzielić na 9 różnych części. Uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce w dość sporych odległościach, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Przygotować nadzienie:
Ser przecisnąć przez praskę następnie dodać jajko, cukier i cukier waniliowy całość ucierać mikserem aż powstanie gładka masa.
Przygotować kruszonkę:
Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść a następnie włożyć do zamrażalnika na ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu kruszonkę zetrzeć na tarce.
Gdy bułeczki podwoją swoją objętość dnem szklanki w bułeczkach zrobić wgłębienie. Następnie w każde jedno włożyć nieco sera i ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec 180 stopni przez 20 minut.