drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    25 gram
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    4 łyżki
  • sól

    szczypta
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • ser biały

    300 (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki podstawowe to składniki na ciasto do pozycji sera a pozostałe to składniki na masę serową.

Mleko podgrzać wkruszyć do niego drożdże i 3 łyżki cukru. Posypać 3 łyżkami mąki. Nie mieszać. Zostawić do wyrośnieńcia na 15 minut.

Do rozczynu wsypać mąkę dodać rozmącone jajko wystudzone roztopione masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodawać porcjami zmielony ser miksując. Wlać wystudzone roztopione masło wymieszać.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na placek o grubości 1 cm.
Dużym kubkiem wyciąć kółka zrobić w każdym kółku wgłębienie i wypełnić masą serową.

Ułożyć na blaszę pokrytej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat