Drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    35 dag
  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    200 ml
  • sól

    szczypta
  • margaryna

    8 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • ser biały

    60 dag
  • masło

    4 dag
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać troszkę cukru i 5-10 dag mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć, dodać stopioną Kasię i resztę mleka. Dodać powstała masę do rozczynu, dodać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Dobrze wyrobić ciasto.
Odstawić na około 40-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło ucieramy z serem i żółtkami, dodajemy budyń wymieszany z cukrem. Ubijamy dwa białka i dodajemy je do sera.
Formować średniej wielkości placuszki, w środek włożyć masę serową, formować bułeczki odłożyć na 15 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopioną Kasią, piec około 20 minut w 180 stopniach (zależy od piekarnika).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
Magdalena80 09.06.2011 22:53
uwielbiam takie
agnieszka189 02.05.2011 14:26
pychotka
Ewa104 22.12.2010 10:36
Pyszności!
Kate131 15.09.2010 10:14
mniam
banditka 15.09.2010 10:11
jakie fajne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat