drożdzówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • drożdży świeżych

    32 g
  • ciepłego mleka

    pół szklanki
  • cukru

    1 łyżka
  • mąki pszennej

    1/4 szklanki
  • Ciasto:

  • duże żółtka

    4
  • cukru pudru

    pół szklanki
  • cukru waniliowego

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    3¼ szklanki
  • roztopionego masła

    4 łyżki
  • składniki na masę serową:

  • miękkiego masa

    4 lyz
  • cukru pudru

    pół szkl
  • żółtko

    1
  • cukru waniliowego

    1 lyz
  • starta skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), dodać cukier i makę, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut do spienienia/wyrośnięcia.

Rozpuścić masło. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i ubite z cukrem żółtka, dobrze połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę ciepłego mleka; dodałam może z 3 łyżki). Wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Uformować kulę z ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka (moje wycinałam kubkiem o średnicy 9,5 cm), wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny.

Używając mniejszej szklanki zrobić w każdej wyciętej bułeczce płytkie wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem (po cieście, oczywiście). Nadzienia jest troszkę za dużo, przynajmniej mi zostało ;)Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 25 minut (piekłam 18 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 08.05.2012 14:00
pycha
dorotka0000025 08.05.2012 14:00
pycha
matii6 23.07.2011 17:05
apetycznie wygladają
Teresa19 09.04.2011 09:50
Z serem są najlepsze.
oliwkowa 18.03.2011 11:09
Pyszne
annagebalska 15.03.2011 09:44
pycha
alaaa 09.03.2011 12:51
pycha
IKrakowianka 06.03.2011 21:08
Pyszności
Danuta8 21.02.2011 11:05
pycha
Nina7 21.02.2011 08:47
uwielbiam słodkie drożdżowe bułeczki z serem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat