Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z różą i rabarbarem
Kroki postępowania
Między czasie topimy masło i studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.
Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.