Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem przy pomocy maszyny do chleba
1 szklanka mleka (200 ml)
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek(lub oleju)
szczypta soli
100 g cukru
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży(w oryginale 50 g świeżych)
1. Składniki wrzucamy w podanej kolejności do maszyny i włączamy tryb wyrabiania CIASTA. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na ok 14 równych części. Równie dobrze możemy zagnieść tradycyjnie ciasto, ale ja przedstawiam wersję dla leniuchów! :)
2. Składniki kruszonki zagniatamy razem i odstawiamy do lodówki.
3. Rabarbar myjemy, kroimy na ok 1-2 cm kawałki i zasypujemy cukrem.
4. Z kawałków ciasta formujemy małe okrągłe placki i kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. I tak wszystkie kawałki ciasta po kolei - potrzebne będą ze 2 blaszki :)
5. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce rabarbaru i zasypujemy kruszonką. Całość smarujemy mlekiem.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach ok 15 - 20 min, dopóki drożdżówki się nie zarumienią.