Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem, jagodami i borówkami Zewy
Masło stopić i przestudzić.
Do miski wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę oraz wbić jajka i wymieszać mikserem z końcówkami haki.
Potem dodać stopione masło i dalej mieszać mikserem do połączenia składników.
Potem wyjąć ciasto na blat, wyrobić, włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, rozpłaszczyć na podsypanym mąkę blacie i rozłożyć na cieście rabarbar i rozsypać pozostałe owoce.
Zwinąć roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
Palcami połączyć składniki i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
Zostawić do podrośnięcia.
Drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.