Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem, jagodami i borówkami Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg typ 500
cukier 1/2 szk
jajko 3 szt
masło 200 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 50 g

kruszonka

mąka krupczatka 450 g
masło 250 g
cukier 250 g

dodatkowo

rabarbar 700 g
jagody 2/3 szk mrożone
borówka amerykańska 2/3 szk mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem, jagodami i borówkami Zewy

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem.
Masło stopić i przestudzić.
Do miski wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę oraz wbić jajka i wymieszać mikserem z końcówkami haki.
Potem dodać stopione masło i dalej mieszać mikserem do połączenia składników.
Potem wyjąć ciasto na blat, wyrobić, włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.

Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, rozpłaszczyć na podsypanym mąkę blacie i rozłożyć na cieście rabarbar i rozsypać pozostałe owoce.
Zwinąć roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
Palcami połączyć składniki i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
Zostawić do podrośnięcia.
Drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 02.06.2017 11:24
bardzo dobra
Lis 29.05.2017 00:11
Uwielbiam takie drożdżówki:)
Edita 25.05.2017 15:22
fajne mniam
beatkaa153 24.05.2017 18:29
Pyszne drożdżówki:)
endzi
endzi 24.05.2017 17:45
uwielbiam ciasta drozdzowe!
Justi2401 24.05.2017 12:13
Piękne i na pewno pyszne :)
bietka 24.05.2017 12:02
pyszna drożdżóweczka :)
ZEWA 24.05.2017 11:43
Dziękuję :)
Barbara13 24.05.2017 07:59
Cóż tu pisać!Pyszności!!!
Franciszek 24.05.2017 00:41
pyszne ciasto
Renata9 23.05.2017 23:20
Pyszne ciasto z owocami
wwwiolka 23.05.2017 22:12
Bardzo fajny przepis.
Diana Rusiłowicz 23.05.2017 21:52
Pysznie....
Krzysztof15 23.05.2017 21:45
bardzo smaczne
agaK. 23.05.2017 21:11
Świetna propozycja.
IKrakowianka 23.05.2017 21:07
bardzo apetyczne
Wiktoria29 23.05.2017 20:03
nie przepadam za rabarbarem, ale na taka bułeczkę bym się skusiła
Bernadeta1 23.05.2017 19:45
pychota takie drożdżówki
Edita 23.05.2017 19:31
ALE APETYCZNE
adelajda 23.05.2017 19:18
Drożdżowe ciasto bardzo lubię
cukiereczek 23.05.2017 19:16
do pracy,szkoły, na spacer idealne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak