Drożdżówki z powidłem śliwkowym

Drożdżówki z powidłem śliwkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże świeże

    20 g
  • mąka pszenna

    (typ 500) 500 g
  • cukier

    5 łyżek
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    80 g
  • cukier waniliowy

    16 g
  • skórka cytrynowa

    z 1 cytryny
  • sól

    1 szczypta

Pozostałe składniki

  • masło

    do posmarowania drożdżówek
  • powidła śliwkowe

    8-10 łyżeczek
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówki z powidłem śliwkowym foto
Przygotować rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier (1 łyżka), ciepłe mleko (100 ml), mąkę (5 łyżek), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (rozczyn powinien urosnąć 2xwięcej).
Krok 2 - Drożdżówki z powidłem śliwkowym foto
W miseczce wymieszać żółtka, stopione masło i resztę mleka (100 ml).
Krok 3 - Drożdżówki z powidłem śliwkowym foto
Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukier (2 łyżki), cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, sól. Wszystko wymieszać aż się składniki połączą i dalej wyrabiać ciasto na stolnicy ok. 10 minut. Włożyć ciasto do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 4 - Drożdżówki z powidłem śliwkowym foto
Z ciasta uformować rulon, pokroić na 7 cm kawałki, każdy spłaszczyć, nałożyć 1 łyżeczkę powidła śliwkowego i zakleić. Z tego przepisu wychodzi ok. 8-10 drożdżówek
Krok 5 - Drożdżówki z powidłem śliwkowym foto
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej drożdżówki. Posmarować roztopionym masłem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. Po ostygnięciu drożdżówki posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

03.04.2016 12:02
bardzo smaczne

Futka

05.02.2016 11:33
Bardzo apetyczne drożdżówki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat