Drożdżówki z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej luksusowej

    2
  • szkl. mleka

    ok.3/4
  • żółtka + szczypta soli

    2
  • g masła

    50
  • łyżka cukru

    1
  • dkg świeżych drożdży

    2
  • szkl. cukru pudru

    1 lukier:
  • sok z jednej cytryny

  • powidła śliwkowe

    nadzienie:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na nieduży prostokąt i posmarować powidłami. Zwinąć luźno. Następnie rulony pociąć na kawałki po 2-3cm szerokości, położyć przecięciem do góry i dołu a oba końce skręcić w odwrotne strony. Bułeczki ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 14.07.2012 23:12
mniamm;)
gottrina 12.11.2011 10:16
pychota
eli_555 09.11.2011 23:09
pyszniutkie
Misia90 24.09.2011 09:54
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:47
super
Karolina69 24.09.2011 09:43
fajne
pacpaw 11.01.2011 20:42
faktycznie jak z cukierni...
Ewa104 27.12.2010 19:43
Jak w dobrej cukierni.
Agnieszka_B 10.12.2010 14:58
Wyglądają przepysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat