Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 10 dag
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier 10 łyżek
margaryna 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta

Nadzienie

orzechy włoskie
miód prawdziwy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z orzechami

1. Drożdże rozpuścić w 1 szklance letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić.
2. Orzechy połączyć z miodem.
3. Rękoma urywać ciasto, rozwałkować, nałożyć masę orzechową i zwinąć. Pokroić na kawałki ok 4-5cm.
4. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 25-30 min w temp 180 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 01.07.2016 14:18
Jola tzreba orzechy rozdrobnić, można za pomocą malaksera ale jeśli się nie posiada to orzechy włoż do papiera śniadaniowego i rozdrobnij za pomocą wałka
Ola1984 20.06.2016 13:25
Ale fajne drożdżówki :)
Janina 15.06.2016 15:16
Świetne bułeczki;))
Jolcia_90 15.06.2016 13:44
Ciekawe drożdżówki, mam sporo orzechów w domu, jak znajdę chęci by je roztłuc to zrobię drożdówki. Mam tylko pytanie, orzechy łączymy całe z miodem ? Nie trzeba ich wcześniej posiekać ?
smerfetka79 15.06.2016 10:06
z orzechami chyba jeszcze nie jadłam. Mam chyba nadzienie co prawda kupne orzechowe ale może to dobry pomysł aby go wykorzystać::)
Franciszek 15.06.2016 00:08
pyszne drożdżowki
norweska20 14.06.2016 23:44
chętnie bym zjadła :)
mirosława4 14.06.2016 21:20
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak