Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z mascarpone, kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mleko 150 ml
masło 50 g
mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 20 g
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 1
sól szczypta

Dodatkowo

jajko 1
mleko 1 łyżka
serek mascarpone 125 g
kasza jaglana ugotowana 1 szkl
wiórki kokosowe 1/2 szkl

Porada

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok 10 niewielkich bułeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z mascarpone, kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli,dodajemy jajko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy je serkiem mascarpone, posypujemy ugotowaną kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi. Ciasto zwijamy w rulon, jak na roladę i za pomocą ostrego noża dzielimy ciasto na równe kawałki. Każdą bułeczkę naciskamy na środku tępym trzonkiem noża, tak aby boki podniosły się do góry. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby się lekko napuszyły.

Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.10.2015 10:53
bardzo ciekawe nadzienie ;)
Krystyna32 17.10.2015 10:42
wyglądają pysznie
Iwusia 16.10.2015 23:06
smaczne bułeczki na słodko
Ada-Gaba 16.10.2015 21:21
swietny przepis
Renataj 16.10.2015 21:14
Z takimi dodatkami pewnie smakują obłędnie:)
patryska76 16.10.2015 18:05
ciekawy przepis :)
Wiktoria29 16.10.2015 16:09
podoba mi sie ten pomysł z kasza jaglaną
agaK. 16.10.2015 15:13
Fajne, ciekawy smak.
agnieszka214 16.10.2015 14:52
same smaczności super
Stenka 16.10.2015 14:41
ciekawe połączenie składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak