Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z malinami.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe.

drożdże suche 4 g
mleko 125 ml
masło 50 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 1,5 szklanki
cukier 50 g
sól 0,5 łyżeczka
ziemniaki ugotowane 60 g

Nadzienie.

śmietana 18 proc 1 łyżka
dżem malinowy 3 łyżki
maliny świeże 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z malinami.

Najpierw należy wykonać zaczyn, w misce drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie się łatwo odrywać od miski.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z ciasta formujemy kulę (6 sztuk), spłaszczamy i na środku wypełniamy wymieszaną śmietaną z dżemem. Na to układamy maliny. Żeby drożdżówki pięknie się zezłociły smarujemy je rozbełtanym jajkiem z wodą. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny by lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 20.02.2015 16:56
super! ;))
Betina#45 19.02.2015 20:32
nie ma to jak domowe drożdżówki ! pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak