Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z kwaskowatą nutą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 250 ml
masło 1/3 kostki
drożdży 40 g
sól
cukier 4 łyżki
jajko 2
rabarbar 1 pęczek
żółtko jajek 2
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z kwaskowatą nutą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajka, cukier i wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny. Rabarbar opłukuję pod wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka.
Krok 1 - Drożdżówki z kwaskowatą nutą foto
2
Na wierzch kładę rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem.
Krok 2 - Drożdżówki z kwaskowatą nutą foto
3
Lukier proporcje - około pól szklanki cukru pudru i 2 łyżki wody. Do ciasta można dorzucić np rodzynki jeśli ktoś lubi.
Krok 3 - Drożdżówki z kwaskowatą nutą foto
4
Ja zrobiłam część porcji z rodzynkami a część bez :)
Krok 4 - Drożdżówki z kwaskowatą nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 17.06.2013 22:59
Pychoteczka :)
iziona 17.06.2013 21:56
U mnie juz nie ma rabarbaru, a szkoda :(
stokrotka 17.06.2013 21:55
lubię takie wypieki
reniatka 17.06.2013 20:06
wspaniałe drożdżóweczki
Marta1986 17.06.2013 19:43
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak