Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z kruszonką na oleju

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
olej roślinny 1/3 szklanki
jajko 1
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 25 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
sól szczypta
cukier wanilinowy 1 łyżka

Kruszonka

mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
olej roślinny 1/4 szklanki

Dodatki

brzoskwinie 3-4 sztuki pokrojone
truskawki 1 garść
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z kruszonką na oleju

2 łyżki mąki, cukier wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem, dodać olej i wkruszyć drożdże. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Składniki na kruszonkę wymieszać.

Truskawki wymieszać z brzoskwiniami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki

Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.09.2016 16:39
Smakowite drozdzówki
Mama niejadka 05.05.2015 17:37
Pyszne bułeczki
Zdzisław 05.05.2015 16:16
takie słodkości lubię
Piter 31 05.05.2015 12:05
Świetne drożdżówki.
Krystyna32 05.05.2015 11:54
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak