Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z kruszanką i konfiturą wiśniową
W tym czasie roztapiamy masło.
Robimy tez kruszankę- mąkę, cukier kryształ, cukier waniliowy łączymy z masłem, tak, żeby powstało sypkie ciasto
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki i cukru, dodajemy całe jajka, wyrabiamy ciasto.
Następnie cienkim strumieniem wlewamy wystudzone masło i ciągle zarabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny.
po tym czasie wałkujemy i wycinamy duże krążki- ja do tego użyłam wiaderka po ogórkach kiszonych.
Środek każdego krążka delikatnie wgniatamy i smarujemy konfiturą, a następnie posypujemy grubo kruszanką.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Ranty kołaczyków smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, żeby ładnie zrumieniły się przy pieczeniu.
pieczemy ok 20 minut-
SMACZNEGO!!!