Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jabłkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko ciepłe 3/4 szklanki
masło roztopione 8 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
cukier kryształ 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
drożdże świeże 2,5 dkg
jabłka 3-4 pokrojone w kostkę

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkiem

Zrobić rozczyn z drożdży tzn.: drożdże,cukier,2 łyżki mąki i troszkę mleka rozetrzeć razem w niedużym naczyniu ( masa ma byń gęstości śmietany)przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości)

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę,żółtka,cukier waniliowy,resztę mleka i rozczyn.Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,następnie dodać roztopione masło i dobrze wyrobić.

Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5cm i kroimy w kwadraty.

Na środek każdego kwadratu układamy jabłka ,składamy na pół tworząc rożek,dobrze zlepiamy brzegi .

Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20min do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy drożdżówki białkiem (można posypać cukrem kryształem lub kruszonką)

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min.

Upeczone drożdżówki studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 22.05.2013 16:45
pyszne drożdżóweczki :)
Adamorek 22.05.2013 14:48
ale pyszna
2milutka 22.05.2013 13:45
rewelacyjne:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak