Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkiem
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę,żółtka,cukier waniliowy,resztę mleka i rozczyn.Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,następnie dodać roztopione masło i dobrze wyrobić.
Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5cm i kroimy w kwadraty.
Na środek każdego kwadratu układamy jabłka ,składamy na pół tworząc rożek,dobrze zlepiamy brzegi .
Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20min do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy drożdżówki białkiem (można posypać cukrem kryształem lub kruszonką)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min.
Upeczone drożdżówki studzimy na kratce.