Drożdżówki z jabłkami oblane białą czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    3 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jaja

    3 sztuki
  • brązowy cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    3/4 szklanki
  • biała czekolada

    100 g
  • jabłka

    2 obrane i pokrojone w kostkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- alternatywa dla tradycyjnych smażonych pączków ;)
ok 18 sztuk

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na chwilę w ciepłe miesjce.
W tym czasie roztrzepane jajka wymieszać z cukrem, masłem i jabłkami.
Dodać drożdże z mlekiem. Wymieszać wszystko razem. Na koniec dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę - dwie, aż podwoi swoja objętość.
Ręce i blat oprószyć mąką, wyrabiać z ciasta kulki o średnicy 5cm. W każdej kulce zrobić na środku dziurkę i uformować na kształt oponki.
Piec w temperaturze 180 st C przez około 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do schłodzenia.
W między czasie, roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka.
Zanurzać w polewie czubki bułek i odstawić do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 17.08.2013 04:25
wyglądają bardzo smacznie!!
PaniMISIOWA 26.01.2013 13:52
ale cuda!
Brenia 26.01.2013 12:11
cudowne!
monisia1977 26.01.2013 11:44
dobre
tessinka 26.01.2013 10:26
wyglądają apetycznie :) rozumiem że drożdże instant, skoro 3 łyżeczki ?
mitek111 26.01.2013 09:03
fajny pomysł, muszę wypróbować w wolnej chwili:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat