Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami oblane białą czekoladą
ok 18 sztuk
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na chwilę w ciepłe miesjce.
W tym czasie roztrzepane jajka wymieszać z cukrem, masłem i jabłkami.
Dodać drożdże z mlekiem. Wymieszać wszystko razem. Na koniec dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę - dwie, aż podwoi swoja objętość.
Ręce i blat oprószyć mąką, wyrabiać z ciasta kulki o średnicy 5cm. W każdej kulce zrobić na środku dziurkę i uformować na kształt oponki.
Piec w temperaturze 180 st C przez około 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do schłodzenia.
W między czasie, roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka.
Zanurzać w polewie czubki bułek i odstawić do stężenia.