Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z dyniowym nadzieniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
masło 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 2 do ciasta
sól szczypta

DODATKOWO

jajko po smarowania
cukier do posypania- rafinada
dynia 700 gram po obraniu
pomarańcza 2 sztuki
cukier 100 gram
cynamon Prymat szczypta

Porada

Oczywiście nadzienie można wykonać dowolne lub użyć gotowej marmolady owocowej, masy makowej czy kremu czekoladowego

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z dyniowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. W połowie rozprowadzamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W wolnym czasie gdy rozczyn rośnie topimy masło i delikatnie studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę.
Krok 1 - Drożdżówki z dyniowym nadzieniem foto
2
Ciasto wyrabiamy około 15- 20 min. Przed końcem wyrabiania dodajemy masło. Gdy ciasto jest gotowe , czyli odchodzi od ręki odstawiamy go do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówki z dyniowym nadzieniem foto
3
Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,5-1 cm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Ich wielkość zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać drożdżówki. U mnie to około 8 na 14 cm.
Z jednej strony nacinamy prostokąt do około 1/3 długości . Nacinamy tak w około 4 miejscach
Krok 3 - Drożdżówki z dyniowym nadzieniem foto
4
Z drugiej strony prostokąta nakładamy nadzienie. Zwijamy ciasto zaczynając od strony z nadzieniem. Tak samo postępujemy z każdym wyciętym prostokątem.
Krok 4 - Drożdżówki z dyniowym nadzieniem foto
5
Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C
NADZIENIE:
Dynie kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem na około 3 godziny. W tym czasie dynia puści sok. Gotową dynie przekładamy na gaz i smażymy. Gdy jest już miękka dokładamy do niej dokładnie obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Całość doprawiamy cynamonem i smażymy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Nadzienie studzimy. Można przygotować je dzień lub kilka dni wcześniej.
Krok 5 - Drożdżówki z dyniowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.01.2015 10:31
super pomysł ;)
ilka01 26.01.2015 09:32
super wyglądają :)
Pietruszka 26.01.2015 08:33
wyglądają przepysznie
Magula 26.01.2015 08:32
prezentują się wspaniale
berys18 26.01.2015 08:30
wyglądają bardzo pieknie
patryska76 25.01.2015 23:57
ale pyszności! ;-)
gusia1000 25.01.2015 23:50
W sklepie chyba z takim dyniowym nadzieniem się ich nie kupi ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak