Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i kruszonką orzechową

Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i kruszonką orzechową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Miękkie ciasto, słodkie, dyniowe wnętrze i chrupiący wierzch - obok tych bułeczek nie da się przejść obojętnie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • drożdże suche

    7 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    5 łyżki
  • mleko

    200 mililitrów

Budyń :

  • masło 82%

    100 gramów
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    800 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • puree z dyni

    1 szklanka

Kruszonka:

  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier

    4 łyżki
  • orzechy laskowe mielone

    4 łyżeczki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
Wbić jajka , wlać olej i mleko.
Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Budyń dyniowy:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko, wbić jajka oraz dodać puree z dyni cały czas mieszając ( można użyć miksera).

Kruszonka:W misce umieścić wszystkie składniki kruszonki, rozcierać palcami do powstania sypkich grudek.

Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić.
Uformować wałek, pokroić na małe kawałki ( w zależności ile i jakiej wielości chcemy otrzymać drożdżówki)
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć , na środku zrobić dołek.
Drożdżówki wypełnić budyniem dyniowym oraz posypać kruszonką.

Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat