Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i kruszonką orzechową

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miękkie ciasto, słodkie, dyniowe wnętrze i chrupiący wierzch - obok tych bułeczek nie da się przejść obojętnie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 500 gramów
drożdże suche 7 gramów
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
olej rzepakowy 5 łyżki
mleko 200 mililitrów

Budyń :

masło 82% 100 gramów
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
mleko 800 mililitrów
jajko 3 sztuki
puree z dyni 1 szklanka

Kruszonka:

masło 82% 50 gramów
cukier 4 łyżki
orzechy laskowe mielone 4 łyżeczki
mąka pszenna 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z domowym budyniem dyniowym i kruszonką orzechową

Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
Wbić jajka , wlać olej i mleko.
Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Budyń dyniowy:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko, wbić jajka oraz dodać puree z dyni cały czas mieszając ( można użyć miksera).

Kruszonka:W misce umieścić wszystkie składniki kruszonki, rozcierać palcami do powstania sypkich grudek.

Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić.
Uformować wałek, pokroić na małe kawałki ( w zależności ile i jakiej wielości chcemy otrzymać drożdżówki)
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć , na środku zrobić dołek.
Drożdżówki wypełnić budyniem dyniowym oraz posypać kruszonką.

Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak