Drożdżówki z czarną porzeczką

Drożdżówki z czarną porzeczką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • masło

    0,5 kostki masła
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    3 do ciasta
  • jajko

    do posmarowania ciasta

BUDYŃ

  • mleko

    3/4 litry
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cukier

    do smaku
  • żółtka

    2 sztuki

DODATKOWO

  • czarna porzeczka

    ok 200 gram

LUKIER

  • mleko

    2,5 łyżki
  • cukier puder

    ok 1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę. Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
Krok 2 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Krok 3 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.
Krok 4 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić.
Krok 5 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Krok 6 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
LUKIER:Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Jadwiga/Jaga85
Można też pokombinować i użyć dwóch kolorów porzeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

31.12.2015 02:18
Na medal. Pycha.

bietka

30.12.2015 15:42
smaczne drożdżóweczki :)

Renataj

30.12.2015 14:26
Bardzo apetycznie się prezentują:)

Agnieszka-87-25

30.12.2015 13:43
ależ to smacznie się prezentuje!

Aleksandra/Olcia

30.12.2015 13:11
super na śniadanie do pracy czy szkoły

wwwiolka

30.12.2015 10:28
Pięknie się prezentują.

jagoda5913

30.12.2015 00:40
piękne drożdżówki

Barbara13

29.12.2015 23:28
pyszna kompozycja

norweska20

29.12.2015 23:25
pyszności.....

Iwusia

29.12.2015 23:09
uwielbiam takie domowe bułeczki na słodko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat