Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z czarną porzeczką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
masło 0,5 kostki masła
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
sól szczypta
jajko 3 do ciasta
jajko do posmarowania ciasta

BUDYŃ

mleko 3/4 litry
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier do smaku
żółtko jajek 2 sztuki

DODATKOWO

czarna porzeczka ok 200 gram

LUKIER

mleko 2,5 łyżki
cukier puder ok 1 szklanka

Porada

Można też pokombinować i użyć dwóch kolorów porzeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę. Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
Krok 1 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Krok 2 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
3
Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.
Krok 3 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
4
. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić.
Krok 4 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
5
Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Krok 5 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto
6
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
LUKIER:Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Krok 6 - Drożdżówki z czarną porzeczką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:18
Na medal. Pycha.
bietka 30.12.2015 15:42
smaczne drożdżóweczki :)
Renataj 30.12.2015 14:26
Bardzo apetycznie się prezentują:)
Agnieszka-87-25 30.12.2015 13:43
ależ to smacznie się prezentuje!
Aleksandra/Olcia 30.12.2015 13:11
super na śniadanie do pracy czy szkoły
wwwiolka 30.12.2015 10:28
Pięknie się prezentują.
jagoda5913 30.12.2015 00:40
piękne drożdżówki
Barbara13 29.12.2015 23:28
pyszna kompozycja
norweska20 29.12.2015 23:25
pyszności.....
Iwusia 29.12.2015 23:09
uwielbiam takie domowe bułeczki na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak