drożdżówki z budyniem rodzynkami i kruszonką

drożdżówki z budyniem rodzynkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • drożdże

    50 gram
  • cukier

    5 łyżek
  • margaryna

    100 gram
  • jaja

    2
  • żółtko jajek

    1
  • mleko letnie

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1
  • budyń waniliowy

    2
  • mleko

    3 szklanki
  • masło

    50 gram
  • cukier wanilinowy

    1
  • cukier

    1,5 łyżki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Drożdże skruszamy do miski, wlewamy mleko i 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy na kilka minut, żeby pracowały. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopioną( chłodną) margarynę 2 jaja, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy, a następnie wykładamy na blat, wyrabiamy gładkie ciasto, nieklejące się do ręki. Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy trochę mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy budyń, gotujemy razem z rodzynkami. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go do lekkiego przestudzenia ( zimny źle się smaruje)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnice i jeszcze raz lekko wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, na każdy placek rozkładamy po równej ilości budyniu z rodzynkami. Następnie zwijamy placek w roladę. Tak przygotowane rolady tniemy w plastry 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem w pewnych odległościach. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masła, cukru, mąki i cukru pudry robimy kruszonkę. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy kruszonką, pieczemy około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 19.09.2013 07:29
wspaniała domowa drożdżówka
Lis 18.09.2013 23:54
Ciekawa jestem czy i mi tak wyjdą:)
everay 18.09.2013 19:39
śliczności:))
jozefinach 18.09.2013 18:06
Uwielbiam domową drożdżówkę.
joanna30 18.09.2013 16:45
Ale mi smaka narobiłas na drożdżówkę ;)
Agata3 18.09.2013 15:13
Fajne drożdżóweczki ;)
Marta1986 18.09.2013 13:18
bardzo smaczne
gosia1988 18.09.2013 13:10
rewelacyjne
sylwia_mc 18.09.2013 13:06
Pyszności :)
msmors 18.09.2013 12:42
coś mi się wydaje, że dziasiaj zabierę się za te drożdżówki. A jutro opiszę je w pytaniach i radach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat