Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z budyniem i truskawkami
Mąkę wyrabiamy z drożdżami i koglem moglem, pod koniec dodajemy wystudzone masło i jeszcze raz zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Odrobinę mleka odlewamy,rozpuszczamy w nim budyń i cukier, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy, gdy zgęstnieje zostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę siekamy z cukrem, solą,mąką i płatkami migdałowymi, wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Ciasto wałkujemy na mniej więcej 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy łyżkę budyniu, kilka plastrów truskawek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.