Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z budyniem i truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 6 sztuk
masło 2-3 łyżki
mleko 5 łyżek

masa budyniowa

mleko 3,2% 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
truskawki 15 sztuk

kruszkonka

masło 100 g
cukier 100 g
mąka pszenna 200 g
płatki migdałowe 1 garść
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z budyniem i truskawkami

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy i rozdrobione drożdże. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
Mąkę wyrabiamy z drożdżami i koglem moglem, pod koniec dodajemy wystudzone masło i jeszcze raz zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Odrobinę mleka odlewamy,rozpuszczamy w nim budyń i cukier, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy, gdy zgęstnieje zostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę siekamy z cukrem, solą,mąką i płatkami migdałowymi, wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Ciasto wałkujemy na mniej więcej 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy łyżkę budyniu, kilka plastrów truskawek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 08.09.2015 23:57
pychota..mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak