drożdżówki z budyniem i truskawkami

drożdżówki z budyniem i truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    2-3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • masło

    2-3 łyżki
  • mleko

    5 łyżek

masa budyniowa

  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • truskawki

    15 sztuk

kruszkonka

  • masło

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • płatki migdałowe

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania drożdżówki z budyniem i truskawkami

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy i rozdrobione drożdże. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
Mąkę wyrabiamy z drożdżami i koglem moglem, pod koniec dodajemy wystudzone masło i jeszcze raz zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Odrobinę mleka odlewamy,rozpuszczamy w nim budyń i cukier, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy, gdy zgęstnieje zostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę siekamy z cukrem, solą,mąką i płatkami migdałowymi, wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Ciasto wałkujemy na mniej więcej 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy łyżkę budyniu, kilka plastrów truskawek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

norweska20 08.09.2015 23:57
pychota..mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat