Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.
Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.
Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.
Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 8 - 10 części.
Z każdej formujemy placuszek z wgłębieniem w środku.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nadzienie:
Rabarbar oczyszczamy , a następnie drobno kroimy.
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.
Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.
Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.
Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy.
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.
Całośc :
Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką.
Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
Smacznego!