Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 225 g
jajko 1 sztuka
masło 35 g
cukier 40 g
drożdże świeże 15 g
mleko 0,15 litra
owoce 200 g
budyń waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i owocami

Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Owoce umyć i wypestkować, jeżeli są zamrożone nie rozmrażać wcześniej.
Wszystkie pozostałe składniki ciasta połącz i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Może być trochę klejące. Oprósz mąką, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i poczekaj aż ciasto podwoi objętość. Chwilę wyrabiaj ciasto. Podsypując mąką rozwałkuj je na placek o wymiarach 30 x 35 cm. Posmaruj placek ostudzinym budyniem i zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na 12-16 plastrów i układaj przekrojoną stroną do dołu, na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na drożdżówki wyłóż zamrożone lub świeże owoce - delikatnie je wtykając w ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz w 190°C przez 20-30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 05.10.2011 14:18
Pycha !
gacopierz23 05.12.2010 11:43
Moje najlepsze nadzienie budyń
izapozdro 29.11.2010 12:01
mniam
MAR3STA 26.11.2010 16:52
na pewno są pyszne!
kot_pankracy 17.11.2010 13:18
ładne zdjęcie, świeżutkie :)
iziona 17.11.2010 08:50
Ale bym teraz zjadła taką bułeczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak