Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki ropuścić
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
jajko do smarowania

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

KRUSZONKA

mąka 120 gram
cukier 50 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 60 dag

DODATKOWO

brzoskwinie ok 10 owoców

Porada

Drożdżówki z budyniem można przygotować na wiele sposobów. Ja połączyłam smak ciasta drożdżowego z budyniem waniliowym i brzoskwiniami. Oczywiście nie mogło obejść się bez waniliowej kruszonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Krok 2 - Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami foto
3
Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu.
Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką.
Krok 3 - Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami foto
4
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
Krok 4 - Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami foto
5
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.
Krok 5 - Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:51
swojskie najlepsze.
anilewe13
anilewe13 22.01.2015 16:12
uwielbiam
iziona 21.01.2015 08:36
O mamo :) ale bym taką teraz zjadła :)
Barbara13 20.01.2015 23:38
pyszne bułeczki,a zdjęcia jak zwykle rewelacyjne,aż chce się ekran zjeść
ben-ka 20.01.2015 22:31
Z chęcią bym skubnęła z jedną:)
Małgorzata Pin 20.01.2015 21:41
na śniadanko pycha:)
Malinka 20.01.2015 19:11
O rany, ależ one pysznie wyglądają... Aż ślinka cieknie :)
kasiaw 20.01.2015 18:31
Ale pyszności
Grazyna0211 20.01.2015 18:30
pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak