Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu.
Na każdej drożdżówce, na budyniu ułożyłam polówkę brzoskwini. Całość posypałam waniliową kruszonką.
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę.