Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z brzoskwinką
Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cukru, gotujemy na wolnym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawiamy aby lekko przestygło.
Mąkę przesiewamy, zalewamy mlekiem, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy składniki ręką do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów, ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce.
W tym czasie brzoskwinie obieramy i kroimy w mała kosteczkę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części, formujemy placki (tu użyłam dodatkowo mąki), nakładamy po łyżce pokrojonych brzoskwiń, posypujemy ok 1/4 łyżeczki cukru, zalepiamy, formujemy owalny kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zalepioną częścią do dołu. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Drożdżówki pieczemy ok 15 minut, aż się pięknie zrumienią. Przestudzone smarujemy lukrem (cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody)
SMACZNEGO!!! :)