Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki serowo - pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 575 g
mleko 300 ml
żółtko jajek 5 szt.
masło 125 g
cukier 60 g
drożdże świeże 35 g
skórka pomarańczowa

Nadzienie serowe

twaróg półtłusty 500 g
cukier puder 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt.
jajko 1 szt.

Lukier pomarańczowy

cukier puder niecała szklanka
sok z pomarańczy kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki serowo - pomarańczowe

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać ją z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez chwilę. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić starać się nie dosypywać więcej mąki, tylko oprószać nią delikatnie dłonie. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).


Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i rozgnieść widelcem, do połączenia.


Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na oprószoną mąką stolnicę na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę dość mocno spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce serowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30 minut ).

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia. Wystudzone drożdżówki polukrować.


Lukier pomarańczowy:

Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Lukier powinien być bardziej rzadki niż gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać soku z pomarańczy, jeżeli za rzadki - dodać cukru pudru.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.04.2017 06:49
na pewno wspaniale smakują
Ewelina1991 19.10.2016 08:18
fajne drożdżówki
Ola1984 19.10.2016 08:11
Pysznie się prezentują :)
Wiktoria29 18.10.2016 20:39
kuszące....
anemon 18.10.2016 19:37
Pięknie prezentują się twoje drożdżówki.
Wiesława1 18.10.2016 18:23
Świetna propozycja
Marta1986 18.10.2016 18:09
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak