Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki serowo - pomarańczowe
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać ją z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez chwilę. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić starać się nie dosypywać więcej mąki, tylko oprószać nią delikatnie dłonie. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i rozgnieść widelcem, do połączenia.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na oprószoną mąką stolnicę na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę dość mocno spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce serowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30 minut ).
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia. Wystudzone drożdżówki polukrować.
Lukier pomarańczowy:
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Lukier powinien być bardziej rzadki niż gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać soku z pomarańczy, jeżeli za rzadki - dodać cukru pudru.
Smacznego :)