Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko 160 ml
jajko 1 szt.
cukier 2,5 łyżki
drożdże 15 g
masło 30 g
sól 0,5 łyżeczki

Nadzienie orzechowe

orzechy włoskie 200 g
cukier brązowy 100 g
śmietana kremówka 100 ml
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
aromat do smaku

Porada

Do nadzienia użyłam aromatu rumowego oraz słodkiej śmietanki 18%. Cukier brązowy można zastąpić cukrem białym, z tym że w mniejszej ilości.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dosypać 1 łyżkę mąki i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Krok 1 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
2
W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn.
Krok 2 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
3
Wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1,5 godziny.
Krok 3 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
4
W tym czasie przygotować nadzienie: orzechy zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami, wszystko razem dokładnie mieszając.
Krok 4 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
5
Z wyrośniętego ciasta uformować kulki - około 65 g każda.
Krok 5 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
6
Każdą kulkę rozwałkować na placuszek.
Krok 6 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
7
Placuszek posmarować nadzieniem.
Krok 7 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
8
Następnie zwinąć go tak, jak zwija się naleśniki.
Krok 8 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
9
Powstały rulonik złożyć na pół.
Krok 9 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
10
Następnie nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając około 2 cm nieprzecięte.
Krok 10 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
11
Rozcięte boki wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca.
Krok 11 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
12
Serca ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed samym pieczeniem każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Krok 12 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto
13
Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)
Krok 13 - Drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 15.05.2014 10:01
Pięknie się prezentują :-)
iziona 02.05.2014 20:34
Piękne i pysznie zapowiadające się bułeczki
Beata999 02.05.2014 17:41
Piękne i smaczne serducha.
Grazyna0211 02.05.2014 11:16
bardzo apetyczne
ben-ka 02.05.2014 09:52
Z chęcią bym zjadła.
adelajda 02.05.2014 06:41
Smaczne !!!!!!
erym 01.05.2014 21:35
idealne na walentynki, piekne
Jusiaa 01.05.2014 21:29
Samym wyglądem zachęcają do jedzenia :)
norweska20 01.05.2014 19:32
prezentują się bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak