Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe
mąka tortowa 500 gram
mleko 200 gram
drożdże 50 gram
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy 1 łyżka
margaryna 125 gram
Farsz drożdżówko wy :
porzeczki 300 gram
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kruszonka
masło 50 gram
mąka tortowa 50 gram
cukier 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie .

Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam.
Krok 1 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
2
Zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
Krok 2 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
3
Porzeczki obrałam z szypułek .

Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
Krok 3 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
4
Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam.

Porzeczki przełożyłam na placuszki.
Krok 4 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
5
zawijałam je do środka i kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej .Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem .
Krok 5 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
6
Posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.
Krok 6 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto
7
Lato Lato jak tu oprzeć się urokowi kiedy natura daje nam tyle pyszności . Tak właśnie dzisiaj było w mojej kuchni kolorowo i z lekką nutą porzeczek .

Pyszne drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką jak zwykle nie mogłam się oprzeć.
Krok 7 - Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 11.09.2013 15:06
jakie piękne i rumiane
wyattearp 30.08.2013 18:59
uwielbiam !!!!!
KasiaK90 30.08.2013 17:05
uwielbiam takie!
Czarnula87 30.08.2013 14:48
uwielbiam ciasto drożdżowe zwłaszcza z kruszonką
Janina 30.08.2013 14:17
Pyszności;)
tatiana2 30.08.2013 13:59
szczerze mówiąc to z porzeczkami jeszcze nie próbowałam. Więc przepis na pewno podkradnę ;)
probofka 30.08.2013 11:00
smakowitości mmm
monisia1977 30.08.2013 10:42
super wyglądają
arbuzowo 30.08.2013 09:50
Wygląda przepięknie, a do tego połączenie ciasta drożdżowego z porzeczką - w sam raz na ciepłe letnie i jesienne dni
Cranberry 30.08.2013 09:41
rewelacja :)
Renata 30.08.2013 09:18
poproszę kawałeczek
bogusia19 30.08.2013 09:16
apetytu mi narobiłaś
Agnieszka-87-25 30.08.2013 09:13
fajne ciasto
dodi 30.08.2013 08:59
może został kawałek?
iziona 30.08.2013 08:26
Wygladają uroczo i kusząco :)
Katarina 30.08.2013 08:17
Na śniadanko do kawki w sam raz taka pyszna drożdżówka
joanna30 30.08.2013 08:17
Wspaniałe bułeczki :)
Krakowianka 30.08.2013 08:01
smakowite! wyglądają cudownie!!!
rafał5 30.08.2013 07:49
super ciasto, super przepis.
SmakolykiJoanny 30.08.2013 07:37
Jakie proste do wykonania :)
iwi 30.08.2013 07:16
Pyszne drożdżówki
Konczi 30.08.2013 07:13
piękne są, aż mam ochotę na jedną :D
Agata/MANTIS-KITCHEN 30.08.2013 06:57
Cudnie wyglądają te bułeczki , Pachnie latem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak