Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki budyniowe z chałwą
Kroki postępowania
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 2 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła .
Jako nadzienia użyłam czekoladowego budyniu. Całość wykończyłam kruszonką o smaku chałwy.
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń czekoladowy,
• 1 łyżeczka kakao,
• Cukier do smaku,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń , kakao oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
• ¾ szklanki mąki,
• 8 dag masła,
• 80 gram chałwy ( u mnie orzechowa),
• 1 łyżka cukru
Składniki kruszonki przekładamy do miski