Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki babuni z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 10 dag
cukier 11 łyżek
jaja 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy do smaku
ser biały 0,5 kg
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki babuni z serem

Wykonanie ciasta na bułeczki:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (2-3 łyżki), po czym dodać mleko. Do osobnej miski wsypać mąkę i resztę sypkich produktów. Następnie wbić 2 jaja i dodać mleko z drożdżami i olej. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Zostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Po upływie około 30 minut ciasto wyłożyć na stolnicę, wykroić kwadraty i nakładać nadzienie serowe. Składać bułeczki w kopertę.
Piec w temp. 190 przez 15 minut

Wykonanie nadzienia serowego:
Ser biały najlepiej zmielić, następnie dodać 3 żółtka, cukier wanilinowy, aromat, śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać.

PS. przed pieczeniem należy wysmarować bułeczki białkiem jajek (aby miały ładny rumiany kolor po upieczeniu)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 27.08.2013 22:24
ślicznie wygląda ta drożdzóweczka , tylko zastanawiam się po co ten proszek do pieczenia?
Katarzyna40 29.09.2012 10:22
Kasia Lada z tych proporcji wyszło mi jakieś 3 blaszki bułeczek- około 30 takich małych jak na zdjęciu :) pozdrawiam
Rafał10 28.09.2012 10:30
pycha
Krakowianka 28.09.2012 07:47
u mnie tez z serem mają największe wzięcie! super podoba mi się ten przepis
Habibi 28.09.2012 00:10
Świetne te bułeczki :) U mnie wszyscy uwielbiają właśnie z serem.
Kasia36 27.09.2012 23:29
Rewelacja :) a możesz powiedzieć ile sztuk wychodzi z kilograma mąki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak