Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1 szkl
cukier 0,5 szkl
olej 0,5 szkl
jajko 2 szt
mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 1/3 szt
cukier waniliowy do smaku

Kruszonka

margaryna 10 dag
mąka pszenna ile zabierze
cukier waniliowy do smaku
cukier do smaku

Ser

ser biały 15 dag
cukier do smaku
budyń śmietankowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki

Ciasto:
Mleko z cukrem lekko podgrzewamy i ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim drożdże oraz wsypujemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które pozostawimy ponownie do wyrośnięcia.
Ser:
Ser mielimy i mieszamy z cukrem i budyniem.
Kruszonka:
Zagniatamy podane składniki tworząc kruszonkę.
Z ciasta formujemy bułeczki i do każdej dajemy po troszku sera potrzepujemy kruszonką i odstawiamy aby znów wyrosły, pieczemy na rumiano.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.01.2017 17:56
fajny pomysł
Aga-25 06.01.2017 09:52
superowe są
Renataj 05.12.2016 21:01
W sam raz na pyszne śniadanko:)
MałaMi89 05.12.2016 19:36
Uwielbiamy takie domowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak