Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka ze ślwiką.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
drożdże 50 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1 szklanka
masło 100 gram
olej 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
śliwki węgierki 1 kg
sól do smaku

Kruszonka

mąka pszenna 100 gram
masło 60 gram
cukier puder 60 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka ze ślwiką.

Drożdże rozetrzeć z cukrem - odstawić na 10-15 min. Do roztopionego masła dodać olej,. Żółtka, jedno jajko ubić z cukrem i solą.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać masę z jajek, tłuszcz, rozczyn i ciepłe mleko.Przykrywamy ścierką i odkładamy na ok 1 h.
Formę wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć do formy i pozostawić na 30 min.
Śliwki umyć i przekroić na pół lub mniejsze kawałki. Układamy śliwki na cieście.
Kruszonka: Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy mąkę i cukry - rozcieramy palcami.
Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 45 min w 180 C.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 05.08.2016 11:58
pyszne ciacho
Ola1984 05.08.2016 10:15
Pyszna, domowa drożdżówka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak