Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 30 g
mleko 1/2 szklanki
margaryna 50 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1/4 szklanki
jaja 2 szt

Na nadzienie

ser biały 250 g
serek homogenizowany 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt
cukier 1/2 szklanki
migdały siekane 2 łyżki

Porada

Wszystkie składniki odmierzałam szklanką/miarką o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania

Kroki postępowania

1
Mleko zagrzać-ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza).
Krok 1 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
2
Margarynę rozpuścić i ostudzić przesiać .Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Na samym końcu dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać jeszcze ok. 10 min. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
3
Na blat wysypać trochę mąki i wyłożyć na to ciasto. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
Krok 3 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
4
Ser biały, cukier, cukier waniliowy i dwa żółtka zmiksować, a następnie dodać serek homogenizowany i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie dość rzadka, ale dzięki temu po upieczeniu nie będzie twarda tylko mięciutka.
Krok 4 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
5
Masę serową rozsmarować na rozwałkowanym cieście, zostawiając 2 cm jednego brzegu nie posmarowane.
Krok 5 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
6
Ciasto delikatnie zwinąć w roladę i bardzo ostrym nożem pokroić w ok. 2 cm roladki.
Krok 6 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto
7
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć roladki na kształt słoneczka. Całe ciasto posmarować roztrzepanym (pozostałym) żółtkiem, a następnie posypać kruszonymi migdałami.Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Smacznego!
Krok 7 - Drożdżówka z serem i migdałami do odrywania foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 17.12.2016 14:56
Wspaniałe ciacho
Docherro 12.10.2016 15:47
świetna na śniadanie:)
kasia.s 12.10.2016 07:14
Idealna z mlekiem :)
Docherro 11.10.2016 21:08
pyszności:)
Bernadeta1 05.10.2016 19:32
bardzo lubię taką, pyszna
benka 05.10.2016 19:21
Apetyczna drożdżówka.
Barbara13 05.10.2016 18:09
Uwielbiam takie wypieki
Aleksandra/Olcia 05.10.2016 17:12
ale apetyczne
Janina 05.10.2016 16:34
Pyszności;))
norweska20 05.10.2016 12:39
wygląda apetycznie :)
Czyki 05.10.2016 12:35
Ja też sobie oderwę kawałeczek takich słodkości:)
sezamek 05.10.2016 12:11
pychotka :)
adelajda 05.10.2016 11:46
dobre ciacho
mirosława4 05.10.2016 11:46
smaczna zjadłabym kawałek :)
ania2610 05.10.2016 11:32
chętnie oderwałabym kawałek :)
Madzai 05.10.2016 11:02
Uwielbiam :)
AZgotuj 05.10.2016 10:46
Smaczna, na dziś i każdego dnia :)
Mniam 05.10.2016 10:43
Pyszna drożdżóweczka :)
edytazaw89@wp 05.10.2016 10:26
Śliczna i pachnie na odległość
Patrycja33 05.10.2016 10:03
mniam, smakowita drożdżówka :-)
RenataZ-et 05.10.2016 09:44
super drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak