Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
mleko ciepłe 250 ml
margaryna 150 g
cukier 100 g
żółtko jajek 4 sztuki
drożdże świeże 30 g
sól 1 szczypta

Kruszonka

mąka 70 g
masło 50 g
cukier 50 g

Dodatkowo

rabarbar 3 - 4 łodygi
truskawki 500 g
Czekolada tabliczka 1 nadziewana truskawkowa
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć w mleku i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut – mają tyko „ruszyć”.
Do miski przesiać mąkę, wlać zaczyn, dodać sól, cukier i żółtka. Wyrabiać ciasto dodając do niego stopniowo margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut (ma podwoić swoją objętość)
Krok 1 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto
2
Truskawki umyć i pokroić. Czekoladę posiekać.
Krok 2 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto
3
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt (ok. 50x25). Na cieście rozsypać równomiernie czekoladę i truskawki.
Krok 3 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto
4
Całość zwinąć jak roladę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy (średnica 26 cm), układając w ślimaka. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i posypać cukrem.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto
5
Przygotować kruszonkę: składniki wsypać do miseczki, połączyć składniki, rozetrzeć.
Krok 5 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto
6
Posypać kruszonką wyrośnięte ciasto.
Drożdżówkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około 40 – 45 minut.
Krok 6 - Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 09.05.2015 18:36
Apetyczna drożdżowka
Wacław 09.05.2015 12:32
pycha,poprosze o kawałek ;-)
iskierka.ag 09.05.2015 12:26
Moje smaki:)
IZABELA29 09.05.2015 10:38
chciałabym taka mieć
Internetowa Kuchnia 08.05.2015 23:06
o jej, uwielbiam wszystko co z rabarbarem!
dollce 08.05.2015 23:04
wyglądają mega apetycznie ;) poproszę jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak