Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
jajko 4 szt. (duże)
sól 1 szczypta
olej 0,5 szkl.
mleko 0,5 szkl. (zimne)
cukier puder 1 szkl.
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 2,5 szkl.
rabarbar 100 g
rodzynki 10 g
kandyzowana skórka cytrynowa 20 g
śliwki węgierki 100 g (suszone)
kruszonka
mąka tortowa 70 g
masło 35 g (zimne)
cukier puder 35 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami

Kroki postępowania

1
Do miski o pojemności min 4 litry wkładamy kolejno: pokruszone drożdże, jajka (można poprzebijać żółtka żeby się rozpłynęły), szczyptę soli, olej, zimne mleko, cukier puder (1 szkl.), cukier wanilinowy i mąkę tortową (2,5 szkl.). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. W tym czasie składniki powinny same się wymieszać pod wpływem procesu pączkowania drożdży, jeżeli po tym czasie okaże się, że się nie wymieszały, a ciasto nie urosło (może tak się zdarzyć pod wpływem ciężaru mąki, która stworzy grubą warstwę), należy składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto
2
Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczy. Całość wymieszać i przenieść do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Krok 2 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto
3
Robimy kruszonkę:
Mąkę (70 g), cukier puder (35 g) i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (musi być zimne). Całość mieszamy rękoma na jednolitą masę i formujemy kruszonkę.
Krok 3 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto
4
Na cieście układamy pokrojony w kostkę rabarbar i pokrojone suszone śliwki węgierki. Wierzch posypujemy kruszonką.
Krok 4 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto
5
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C ok 50 minut.
Krok 5 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto
6
Wierzch upieczonego ciasta możemy posmarować lukrem. Ja zrobiłam kwaskowaty lukier z wyciśniętego soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!
Krok 6 - Drożdżówka z rabarbarem i węgierkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 19.07.2016 09:29
Rewelacyjny pomysł :)
pestka 09.04.2014 09:07
świetny deser
Pusia 04.06.2013 11:20
bardzo smaczne
Nalesnik 02.06.2013 20:27
uwielbiam taką drożdżówkę!
wyattearp 02.06.2013 08:11
pyszna !!!! fajne połączenie rabarbaru i śliwek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak